In het Antwerpse vloeiden de schnaps en jägerbombs dit weekend rijkelijk. In het Sportpaleis vond immers de eerste editie van ‘MOOSE BAR XXL’ plaats. Wat ooit begon als pop-up, groeide uit tot de Vlaamse hoogmis van de après-ski.

De lente lonkte dan misschien wel dit weekend. Daar was zaterdag niets van te merken in Antwerpen. Het Sportpaleis werd omgedoopt tot ’s lands grootste après-ski-feest. 12.500 fuifbeesten trokken hun mooiste lederhosen aan en waanden zich voor één avond en nacht in een skihut hoog in de bergen. Exclusief dure skipas, inclusief foute schijven.

De evenementenhal was overdadig gedecoreerd: 200 meter aan houten toog, skigondels en personeel in klederdracht. Wie niet op skivakantie kon, kwam in het Sportpaleis ongetwijfeld aan zijn trekken. Live muziek maakte het plaatje helemaal compleet. Zo waren de Romeo’s van de partij.

Vlaanderens favoriete schlagertrio daalde per skigondel af naar het podium. Hardcore-dj Dj Paul Elstak legde dan weer de hardere plaatjes op. In het midden van al die beats en smartlappen stond ook een echte Oostenrijkse native achter de micro. Het optreden van Dj Ötzi, bekend van Anton Aus Tirol, was het sluitstuk van de thema-avond.

Met ondertussen zes pop-ups in verschillende Vlaamse steden is Moose Bar uitgegroeid tot een heus begrip voor feestend Vlaanderen. Yves Smolders, drijvende kracht achter het fenomeen, is dan ook tevreden over de opkomst zaterdag.

De ondernemer en tevens zaakvoerder van de succesvolle danstempel Versuz kwam vier jaar geleden met het idee voor een pop-up après-ski op de proppen. ‘Zelf ben ik een grote skiliefhebber dus het idee om een skihut na te bouwen was nooit ver weg. Mensen gaan vaak maar één week in het jaar skiën. Die sfeer ergens voor een langere tijd in het leven roepen, leek me dan ook een goed idee.’

Smolders noemt het eerste jaar een bescheiden succes. Het is pas in de jaren die volgden dat het concept in een stroomversnelling terechtkwam. Een podium op Tomorrowland volgde en de Moose Bars vonden al snel hun weg naar de verschillende Vlaamse grootsteden. Tegen volgend jaar mikt Smolders op een negental pop-ups en hoopt hij met zijn formule ook internationale stappen te zetten. Dat laatste doet hij nu ook al een beetje op Tomorrowland Winter waar de bar binnenkort zijn eigen stage krijgt.

Smolders is niet aan zijn proefstuk toe. Toch bleek de organisatie van de XXL-editie ook voor hem een uitdaging. ‘Het voordeel van een discotheek te runnen is dat alles al aanwezig is om een feestje te bouwen. Door iets groots op te zetten op een nieuwe locatie, begin je helemaal weer vanaf nul. Licht, geluid, opbouw,… Over alles moet opnieuw nagedacht worden. Dat is een arbeidsintensieve ervaring maar wel één die voldoening geeft.’

Het kassucces van zaterdag krijgt zeker nog een vervolg. ‘We mogen het concept natuurlijk niet uitmelken maar we zijn van plan om van de XXL-editie iets jaarlijks te maken. De exacte datum maken we binnenkort bekend.’